BLOG

Bir Köpeğin Yaşını Görünümünden Hesaplama Nasıl Yapılır?

 Köpeklerin fiziksel durumunu değerlendirerek, onların kaç yaşında olduğunu tespit etmek mümkündür. Buna göre köpeğin tüylerine, derisine, enerji durumuna, dişlerine ve gözlerine bakarak yaşları hakkında aşağı yukarı bir fikir edinmek sağlanabilir.

Tüylerin ve Derinin İncelenmesi

Köpeklerin yaşları ilerledikçe tüyleri ve deri yapısında bazı değişimler oluşur. Genç bir köpeğin tüyleri daha parlak ve canlıyken yaşlı köpeklerin tüyleri matlaşır. Derisi incelendiği zaman ise yaşlı köpeklerde derinin daha kalın olduğu tespit edilir. Hatta yaşı fazla olan köpeklerde tüy dökülmesi sorunu ile daha fazla karşılaşılmaktadır. Köpeklerin tüylerinden yola çıkarak yaşını tahmin etmekte, köpeğin ağız ve yüz bölümündeki tüyler de incelemeye alınabilir. Çünkü tıpkı insanların saçlarının beyazlaması gibi köpeklerde de yaşlılık halinde bazı tüyler beyazlaşır. Genellikle bu beyazlıklar yüz bölgesinde görülür.

Köpeğin Enerji Durumu

Köpeklerin yaşını tespit etmek için incelenecek fiziksel özelliklerden biri de köpeğin ne kadar enerjik olduğu ya da olmadığı vardır. Genç köpekler son derece enerjiktir. Sürekli olarak koşmayı, oyun oynamayı severler. Ancak yaşlı köpekler daha az hareketlidir. Genellikle günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Ayağa kalktıklarında ise, hareketleri genç köpeklere nazaran son derece ağır ve yavaştır.

Gözlerin Ve Dişlerin Kontrol Edilmesi

Bir köpeğin yaşını ele veren unsurların belki de en önemlileri, gözler ve dişlerdir. Genç köpeklerin gözleri daha parlak ve canlı görünür. İnsanların yaşlılık evrelerinde karşılaşılan katarakt sorunun yaşlı köpeklerde de olduğundan bahsetmek mümkündür. Katarakt olan bir köpeğin gözlerinin mat görünmesi kaçınılmaz bir gerçektir.

Köpeklerin dişleri, gençken daha beyaz, keskin ve sivri görünür. Bu nedenle yemekten çok hoşlandıkları kemik gibi yiyecekleri, genç yaşlarda daha çok keyif alarak tüketirler. Ancak yaşları ilerledikçe dişleri yavaş yavaş körelmeye başlar. Bundan dolayı yaşlı hayvanlar daha çok yumuşak yiyecekler tüketmeyi severler. Ayrıca yaşları ilerlemiş olan köpeklerin dişlerinin sarardığı da bilinen bir olgudur. Bunun dışında yavru köpekler, henüz süt dişlerine sahiptir. Üç veya dört aydan sonra bu süt dişlerini dökerek, kalıcı dişlerini çıkarırlar. Bu da köpeklerin yaşını tespit etmek için önemli bir kriter olabilir. 

 

Köpeklerde Tüy Ve Deri Bakımı adlı makalemizi okumak için tıklayın.