BLOG

Hamster ve Ginepig Arasındaki 14 Fark

Evde ufak bir dostunun bulunmasını kim istemez ki? Size arkadaşlık edecek küçük ve tüylü hayvanlar olarak bilinen hamster ve ginepigler (gine domuzu olarak da bilinirler) sıkça birbirleriyle karıştırılan iki sevimli arkadaştır. Bu dostları birbirinden ayırt edebilmek için aşağıda belirtilen on dört maddeye bakmak faydalı olacaktır.

Birinci Fark: Yaşam Süresi

Hamsterlar çok sevimli olsalar da maalesef yaşam süreleri çok kısadır. Ülkemizdeki hamster türleri en fazla 2 yıl yaşamaktadırlar. Ginepigler ise beş yıldan on yıla kadar yaşayabilirler.

İkinci Fark: Tırmanış

Hamsterlerın ufacık parmakları onların istedikleri her yere kolayca tırmanmalarını sağlamaktadır. Ginepigler ise tırmanma konusunda maalesef başarısızdırlar.

Üçüncü Fark: Doğum ve Bebeklik

Hamsterler gözleri kapalı doğarlar ve anne sütü ile beslenirler. Ginepigler ise gözleri açık bir şekilde doğarlar ve kuru mama da yiyebilirler.

Dördüncü Fark: Yıkanma

Hamsterlar zorunlu kalınmadıkça kesinlikle ve kesinlikle yıkanmamalıdırlar. Bu, onların sağlığı için çok zararlıdır. Ginepigler ise hayvan şampuanları ile yıkanabilirler.

Beşinci Fark: Sosyallik

Hamsterlar bilinenin aksine biraz asosyal varlıklardır. Beraber beslenemezler ve birlikte yaşayamazlar. Bunun aksine Ginepigler ise çok sosyaldirler ve birbirlerine genellikle zarar vermezler.

Altıncı Fark: Gececilik ve Gündüzcülük

Hamsterlar gündüzleri genelde uyuyarak geçirirler, geceleri ise faaldirler. Ginepigler ise gündüzleri faal kalmayı ve geceleri uyumayı tercih ederler.

Yedinci Fark: Beslenme

Hamsterlar et yiyebilirler. Ancak Ginepigler ise tamamen vejetaryendirler. Hatta hastalık durumları dışında süt ve yumurta bile tüketmedikleri için vegan oldukları bile söylenebilir.

Sekizinci Fark: Koşma Sevdası

Hamsterlar normal yaşamlarında koşuşturmaya bayılırlar. Bu ihtiyaçlarını gündelik olarak kafeslerde karşılamaları için kafeslerine çarklar konur. Ginepigler ise pek koşma sevdalısı değillerdir, bunun yerine arkadaşları ile oynamayı tercih ederler.

Dokuzuncu Fark: Çiftleşme

Hamsterlar dört günde bir çiftleşebilirler. Yaklaşık yirmi gün süren hamileliklerinin ardından 5-10 arası yavru sahibi olabilirler. Ginepigler ise biraz daha sakindir, 15 günde bir çiftleşirler, hamilelikleri iki ay kadar sürer ve 2 ile 5 arasında çocuk sahibi olurlar.

Onuncu fark: İletişim

Hamsterlar sessizdirler. Ginepigler ise sesli bir şekilde iletişim kurarlar.

On birinci fark: Yemek saklama

Hamsterlar yanaklarının içindeki keselerde yemek saklyabilirler. Ginepiglerin ise böyle bir olasılıkları yoktur.

On ikinci fark: Duyular

Hamsterların işitme ve koku alma duyuları çok keskindir. Ginepiglerin ise tüm duyguları eşittir.

On üçüncü fark: Isırma

Hamsterlar ısırır, ama hastalık bulaştırmazlar. Ginepigler ise ısırmazlar.

Sonuncu fark: Sevgi!

Hasterları dokunarak sevmek onlar için çok tehlikelidir, en ufak mikrop bile çok zararlıdır. Ginepigler ise daha dayanıklıdır ve sevilmeye bayılırlar. Sevmezseniz depresyona bile girebilirler!