BLOG

Evcil Hayvanınız İçin En Ciddi Hastalıklar

Evcil hayvanların en sık karşılaştıkları hastalıklar yıl boyunca belli rutinlerin uygulanmasını zorunlu hale getirir. Hastalıkların kontrolü ve önlenebilmesi için yapılan aşılar etkisini gösterirken mevsime, yaşa veya doğuştan gelen sorunlara karşı kalıcı tedbirlerin alınması mümkün değildir. 

Sevimli Dostlarımızın Canını Sıkan Sağlık Sorunları

1- Obezite

Sadece insanları değil özellikle kedi ve köpekleri de olumsuz etkileyen ve en yaygın hastalık obezitedir. Aşırı kilolu hayvanlarda kalpten diyabete, erken yaşta ölümden artrite kadar pek çok sorunun temelinde obezite yatar. Ucuz mamalar, günlük hareketliliğin azalması, egzersiz yeterliliği ve düzensiz beslenme aşırı kilo sorununu da beraberinde getirir.

2- Kalp Kurdu

Sivrisineklerden evcil hayvanlara bulaşan bu hastalık, en çok köpeklerde görülür. Erken teşhisle etkili ve kalıcı bir tedavinin uygulanabildiği soruna kedilerin yakalanması halinde tedavi şansının olmadığı bilinmelidir. Kedilerin bu hastalıktan korunmasının tek yolu ayda bir kez kullanılacak koruyucu ilaçlardır.

3- Kedi ve köpeklerde diş sorunları

Diş temizliği evcil hayvanlar için de en az insanlar kadar önemlidir. Diş eti hastalıklarının ve diş çürüklerinin nedeni olarak gösterilebilecek olan tartar, kalp ve böbrek sorunlarının da en önemli sebebidir. Diş fırçalama rutininin oluşturulabilmesi pek çok sorunun oluşmadan önlenmesini sağlar.

4- Parvo virüsü

 En çok yavru köpekleri etkisi altına alan parvo virüsü, özellikle aşılamanın yaygın olmadığı bölgelerde çok sık görülür. Hastalığa yakalanan hayvanın bağışıklık sistemine bağlı olarak tedavi edilebilen parvo virüsü, hayatta kalan hayvanların bünyelerinde kalıcı olarak yer edinir.

5- Distemper

En sık köpeklerde ve yavru köpeklerde görülen ve halk arasında gençlik hastalığı olarak bilinen distemper, henüz aşı olamamış köpekler için ciddi bir tehlikedir. Burun akıntısından yüksek ateşe kadar farklı semptomları olan hastalık tam bir nörolojik vakadır. Distemper, hayatta kalan canlılarda uzun süreli veya kalıcı hasarlar bırakabilir.

6- Kuduz

Yaygın aşı kullanımı günümüzde bu hastalığın nadir olarak görülmesinde etkilidir. Öldürücü özelliğe sahip olan kuduzdan korunmak için evcil hayvanların aşıyla korunması zorunludur. Bu hastalık yabani hayvan nüfusunun fazla olduğu alanlarda hala çok ciddi bir sorundur.

7- Pire ve Kene

 Pireler ve keneler evcil hayvanların tüylerine tutunan davetsiz misafirlerdir. Ayda sadece bir kez kullanılması önerilen ilaçlar yardımıyla evcil hayvanların sağlığı kontrol altına alınabilir. 

Olası bir sağlık sorunuyla başa çıkabilmek için uzmanlardan yardım almanızı tavsiye ederiz. Özellikle hayvan hastanesi, uzman ve araç yeterliliği bakımından ön plana çıkmaktadır. Sağlıklı bir şekilde hayvanlarınızın yaşabilmesi için ve gözden kaçan durumlar için mutlaka evcil hayvanlarınızı sağlık kontrolüne götürmenizi tavsiye ederiz.